20 Aralık 2012 Perşembe

"VAY KİTABIN BAŞINA GELENLER"...

                                      
                                                 (Fotoğraf: Süleyman Boyoğlu)
          Gazeteci-yazar Emin Karaca’nın “Vaaay Kitabın Başına Gelenler” adlı kitabı Belge Yayınları’ndan çıktı.
          430 sayfalık kitabını okuyucularıyla buluşturan Emin Karaca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Türkiye Merkezi ve Çevirmenler Meslek Birliği’nin TGC Lokali’nde bir araya gelerek kitap yasağı konusunun ele aldıkları toplantıda bir konuşma yaptı. Karaca, Türkiye’nin yasaklar cenneti ülkesi olduğunu belirterek, özetle şöyle dedi:
         “Kitap yasağı yıllardır pek çok yayıncı ve yazarların kâbusuydu. 1933’te Kazım Karabekir Paşa’nın ‘İstiklal Harbinin Esasları’ kitabı daha piyasa çıkmadan, matbaadan, Mustafa Kemal Paşa’nın yakın çevresindeki arkadaşları Kılıç Ali, Recep Zühtü, Salih Bozok gibi kişilerce kamyona doldurularak Yeşilköy’de kireç ocaklarında yaktırıldı.
        1968’de Nazım Hikmet’in ‘Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim’ romanını yayınlayan Gün Yayınları’nın sahibi Mehmet Ali Ermiş, kitap toplatılıp kovuşturma açıldığında, sorgu yargıcına ifade verirken kalp krizinden öldü. Sonuç olarak kitap yasakları, yazarlara maddi manevi acılar çektirdi.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder