Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), "İstanbul'da polis şiddeti bir kez daha temel hak ve özgürlüklerin kullanımını engellemek için kullanıldı" dedi.
TGS'den yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Barışçıl gösterileri izleyen çok sayıda gazeteci de polis saldırılarının hedefi haline geldi. Dünkü olaylar sırasında isimleri belirlenebilen en az 13 gazeteci polis coplarıyla, plastik mermi ve biber gazı fişekleriyle yaralandılar. 80'den fazla yurttaşın yanı sıra Aydınlık gazetesinden Beste Gül Öneren ve Selçuk Özmen gözaltına alındı.
Görevini yapan gazetecilere ve barışçıl taleplerini ifade etme hakkını kullanan halka yönelik bu polis şiddetini kınıyoruz.
Yaralanan meslektaşlarımıza ve yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Gözaltındaki meslektaşlarımızın ve tüm yurttaşların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.
İstanbul Valisi, siyasi iktidardan aldığı cesaretle; polisin, halkın ve gazetecilerin üzerine saldırması talimatını hayata geçirerek, bir kez daha Anayasal suç işlemiştir.
Halkın demokrasi ve özgürlük taleplerini dikkate almayan siyasi iktidarı ve mülki idare amirlerini, bu şiddet ortamına yol açmalarından dolayı protesto ediyoruz.
Başbakanı, işlediği insanlık suçlarından dolayı tarihe ve uluslararası camiaya bir kez daha şikayet ediyoruz.
Barışçıl gösterilere müdahale gerekçesiyle adeta halka savaş açmayı göze alan bu totaliter zihniyetin başvurduğu tehlikeli politikalar, ülkemizin geleceği açısından duyduğumuz kaygıları daha da artırmaktadır.
Devletin yönetim kademelerindeki tüm sorumluları, parlamentoyu ve yargı organlarını, siyasi iktidarın bu şiddet yanlısı politikalarına son verilmesi için yasal yetkilerini kullanmaya ve bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz.
Basın emekçilerine yönelik her türlü müdahale, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkına bir saldırıdır. Bir ülkede, basın ve ifade özgürlüğü teminat altına alınmadan toplumun özgür olabilmesi de mümkün değildir. Gazetecilere yönelik baskıların sona erdirilebilmesi için, basın özgürlüğü için direnen ve bedel ödeyen meslektaşlarımızla halkımızın dayanışması ve birlikte mücadelesi önemlidir.
Bu nedenle, dün gözaltına alınan meslektaşlarımızın ve yurttaşların serbest bırakılması talebiyle 8 Temmuz Pazartesi günü saat 11.00'de Çağlayan Adliyesi önünde TGS İstanbul Şubesi tarafından yapılacak basın açıklamasına tüm gazetecileri ve halkımızı davet ediyoruz."
TGS'nin açıklamasına göre Aydınlık gazetesinden Beste Gül Öneren ve Selçuk Özmen gözaltına alındı. İsimleri belirlenen yaralı gazeteciler ise şunlar:
1) Onur Erem (BirGün gazetesi muhabiri) basın kartını göstermesine rağmen polis tarafından coplandı. Onur Erem, bir günlük işgöremez raporu aldı.
2) Evrim Kurdoğlu (Serbest gazeteci) polisler tarafından coplandı.
3) Eda Sönmez (Sözcü gazetesi muhabiri) gaz bombası nedeniyle geçici körlük yaşadı.
4) Özcan Yaman (Evrensel gazetesi yazarı ve foto muhabiri) biber gazı fişeği ile çenesinden yaralandı.
5) Yunus Dalgıç (Milliyet gazetesi foto muhabiri) TOMA’nın önüne fırlatıldı, yaralandı ve objektifi kırıldı.
6) Arif Balkan (Milliyet gazetesi muhabiri) plastik mermiyle yaralandı.
7) Tuğçe Tatari (Akşam gazetesinden işten atılan gazeteci) polis tarafından yere atıldı, tartaklandı ve hakaret edildi.
8) Makbule Cengiz (Halk TV muhabiri) polis tarafından tartaklandı, kolunda morluklar meydana geldi.
9) Şengül Derin (Ulusal Kanal kameramanı) plastik mermiyle bacağından yaralandı.
10) Dilem Taştan (soL Gazetesi muhabiri) plastik mermiyle bacağından yaralandı.
11) Barış Yarkadaş (Gerçek Gündem haber portalı Genel Yayın Yönetmeni) boyalı plastik mermiyle vuruldu.
12) Elif Akgül (Bianet muhabiri) boyalı plastik mermiyle vuruldu.
13) Gökhan Biçici (IMC TV program yapımcısı) boyalı plastik mermiyle vuruldu.
Son Dakika spor haberleri, son dakika transfer haberleri, Tarafsız spor sitesi: Spor Haberleri
YanıtlaSil