22 Ekim 2011 Cumartesi

DUAYEN SPİKERDEN ÖĞÜTLER...

            

             SPİKERLERE ÖĞÜTLER…
             TRT ESKİ SPİKERİ MERTCAN: "EĞİTİM ŞART"
             MESUT MERTCAN: "VÜCUT DİLİ ABARTILMAMALI"
           
             Gürcan ARITÜRK
            
             Duayen TRT eski spikeri Mesut Mertcan'dan genç meslektaşlarına eleştiri ve öğütler...
             Mertcan, spikerlikte eğitimin önemini vurgularken, vücut dilinin fazla kullanılmaması gerektiğinin altını çiziyor.
            TRT'nin eski spikeri Mesut Mertcan, dolu dolu yaşadığı mesleğinde şimdiden geçmişe baktığında gelişmeden çok gerileme gördüğünü söylüyor:
              "Bakıyorum arkadaşlar bazen Türkçeyi hakkıyla konuşmuyorlar. Yani kuralları bilmiyorlar. Türkçemiz biraz, ne yazık ki her geçen gün batılılaştıkça Türkçemiz de gömülüyor.  Ve internet Türkçesiyle konuşuyorlar. Yani teşekkür ederim diyenler biraz azaldı galiba" diye eleştirilerine başlıyor.
             Mesut Mertcan,  bugünlerde kolay spiker olunmasına da tabii ki sıcak bakmadığını da "Nasıl seçiyorlar bilmiyorum ama bizde gerçekten bir denetim vardı. Bir sınav vardı. Bizde fizik ikinci plandaydı, üçüncü plandaydı. Avrupa'ya baktığımız zaman ya da Amerika'ya baktığımız zaman bugün 70-75 yaşında haber okuyanlar var, onlar manken değil, sinema sanatçısı da değil. Onlar işlerini gayet güzel yaparlar" sözleriyle belirtiyor.
            Spikerlerin vücut dilini abartmasından da şikâyetçi olan Mertcan, vücut dilini kullanmanın da bir dozu olduğunu belirttikten sonra, "Dozunu kaçırmasınlar, her haberde, her cümlede ellerini kollarını oynatırlarsa o sağır-dilsiz bültenine benzer" diye uyarıyor.               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder