10 Ekim 2012 Çarşamba

MENEKŞE'DEN ÖNCE BELGESELİ...

           2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Alevilere karşı gerçekleştirilen katliamı konu alan “Menekşe’den Önce” belgeseli Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Beşiktaş Belediyesi’nin her Çarşamba günü ortaklaşa düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği çerçevesinde Levent’teki Beşiktaş Kültür Merkezi’nde gösterildi.
           Yönetmenliğini gazeteci-yazar Soner Yalçın’ın yaptığı belgesel, 12 yaşındaki oğlu Koray ve 15 yaşındaki kızı Menekşe’yi kaybeden Hüsne Kaya’nın hayata tutunabilmek için yine Menekşe adını verdiği bir çocuk dünyaya getirmesini konu ediyor.
           Belgeselde Menekşe, kaybettiği ablasının yaşına geldiğinde, hiç tanımadığı abla ve ağabeyini tanımak ve yaşananları öğrenmek için katliamdan kurtulan yazar Lütfiye Aydın’nın katliamı anlattığı kitabını okuyarak bilgi yolculuğuna başlar. Ardından olayın birinci derece tanıkları ve katliamda yakınlarını yitirenlerin ağzından dinledikleri ile o gün yaşananların izini sürer.
           Belgeseli sanatçı Levent Kırca ile çok sayıda vatandaş izledi. Belgeselin konukları ise Zeynep Oltıok, Halide Didem ve Tuğçe Tatari idi...
Yazı ve Fotoğraflar: Süleyman Boyoğlu          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder