7 Mart 2014 Cuma

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ


                      Kadınlar ‘Öldüren Sevgi’ istemiyor…

“Ve kadınlar,
bizim kadınlarımız;
korkunç ve mübarek elleri,
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yârimiz
ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen..."

        Ağustos 1922 tarihinde Kuvayi Milliye Destanı’nda büyük şair Nâzım Hikmet Ran böyle sesleniyor kadınlara…
Ve yıl 2014…
        8 Mart günü bir Dünya Kadınlar Günü’nü daha “ne çok kadının aile içi şiddetle karşı karşıya kaldığı, hamile olanların bile acımasızca öldürüldüğü, eğitim ve öğretim imkânlarından yoksun bırakılarak henüz çocuk yaşta kendilerinden çok çok büyük erkeklerle evlendirildikleri, çalışma hakkından yoksun bırakıldıkları, çalışırlarsa da işyerlerinde uğradıkları ayrımcılık ve gelir adaletsizliğine maruz kaldıkları” gerçeğiyle yüzleşerek kutlayacağız..
       8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne sayılı günler kala Emniyet Genel Müdürlüğü de "Aile içi şiddet raporu”nu yayınladı. Rapor, son 5 yılda kadınlara uygulanan şiddeti bir kez daha gözler önüne serdi. Rakamlar şiddetin azalmadığını, aksine arttığını da kanıtladı.
      Gazeteci-Yazar Saygı Öztürk’ün köşesinde yayımladığı emniyet kayıtlarına göre, son 5 yılda 315 bin 643 kadın aile içi şiddete maruz kaldı. Son 3 yıl baz alındığında ise 2 bin 666 kadın cinayete kurban gitti. Bunlardan 216’sının katili bulunamadı. Aile içi işlenen cinayetler de emniyet kayıtlarına ‘faili meçhul’ olarak geçti.
       Kadın cinayetlerinin önüne geçmek için 8 Mart 2012’de, yani tam 2 yıl önce Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun yürürlüğe girdi. Ancak buna rağmen kasten öldürmelerde yüzde 10.7 artış yaşandı.
       Emniyet Genel Müdürlüğü raporuna göre, son 5 yılda meydana gelen aile içi şiddet olaylarına ilişkin rakamlar şöyle:
2009 yılında 45 bin 438,
2010 yılında 53 bin 018,
2011 yılında 64 bin 064,
2012 yılında 92 bin 703,
2013 yılında (Ocak-Eylül ayları arasında yani 8 ayda meydana gelen olaylarda) 60 bin 420…
      Kadın Dayanışma Vakfı’nın araştırmalarına göre ise her yıl 100 kadından 97’si, en az bir kez şiddet görüyor. Kadınların yüzde 20’si, silah ve bıçak gibi aletlerle şiddete uğruyor. Üniversite mezunu kadınların yüzde 23’ü fiziksel şiddete, yüzde 71’i ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalıyor.
      2013 yılında 843 kadın öldürüldü ve 2014 yılında da kadın cinayetleri tüm hızıyla sürüyor. Kadın cinayetlerinin büyük çoğunluğu aile fertlerince işleniyor. Boşanmak isteyen ya da tartıştığı karısını öldüren pek çok erkek daha sonra kendisi de intihar ediyor.

      Kadın cinayetlerini, bu konuda önlem alınmamasını protesto eden kadınlar, “Öldüren sevgi istemiyoruz” diye feryat ediyorlar…
Antalya’da Attalos Heykeli önünde bir araya gelen yazar, ressam, şair bir grup kadın sanatçı adına açıklama yapan yazar Kamile Yılmaz, kadını sosyal hayattan uzaklaştıran ve hiçleştiren politikalardan, kadın bedeninin cezalandırılmasından vazgeçilmesini istedi. Ülkeyi yönetenlere, ceza yapıcılara ve kamuoyuna çağrıda bulunan Yılmaz, çocuk yaşta evliliklerin yasaklanmasını, kadın sığınma evlerinin çoğaltılmasını ve gizlilik ilkesinin önemsenmesini, şiddete karşı suç duyurusunda bulunan kadınlar için gerekli tedbirlerin zaman geçmeden alınmasını da talep etti.
      Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Arıkan’a göre, kadın cinayetleri bir tarafıyla sosyolojik, bir tarafıyla da psikolojik bir olay. Sosyolojik çünkü erkek kadını “Bu benim malım” diye sahipleniyor. Türkiye’de yargının erkeği kayıran bir sistem içinde işlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Arıkan, “Kadına yönelik şiddeti önlemek için cezaların ağırlaştırılması ve caydırıcı olması gerekiyor” diyor.
      CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, kasten öldürme suçunun “kadın olma” sebebiyle işlenmesi halinde kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması için kanun teklifi verdi 2014 yılının Ocak ayı sonunda TBMM Başkanlığı’na. Teklif, son yıllarda artan kadın cinayetlerinin önlenmesi, bu tanımın hukukta terimsel olarak yer alması, cinsiyeti ve cinsel yönelimi sebebiyle işlenen cinayetlerin töre saikiyle işlenen cinayetler gibi cezalandırılması ve bu suçların af kapsamı dışında tutulmasını amaçlıyor.
      Teklife göre, “Kasten adam öldürme suçunun; eski eşe, nişanlı ya da eski nişanlıya karşı, kadınlara kadın olma sebebiyle, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı nedeniyle, ailenin bir ferdi, mağdurla evlilik dışı ilişki yaşayan veya aynı çatı altında yaşayan bir kimse tarafından işlenmesi halinde kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılacak.. Bu suçlara haksız tahrik indirimi uygulanmayacak..”
      Sonuç olarak kadınlar, bir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde daha yetkililerin meydanlara çıkıp nutuk atmaları yerine bu konuda duyarlı olmalarını, kadın cinayetlerinin sonunu getirecek düzenlemeler yapmalarını, tutarlı politikalar üretmelerini bekliyorlar…
(Sevim Ertemur)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder