22 Kasım 2011 Salı

SABAHIN UCU... ÖYKÜDE KADINA BAKIŞ...

Fotoğraf: Süleyman Boyoğlu

                    Sibel Cemali’nin 17 öyküden oluşan Sabahın Ucu adlı kitabı e yayınlarından çıktı. Ada’da, geriye bakış ve an’lar bölümlerini taşıyan kitapta kadının iç dünyası imgeler, metaforlar ve çağrışımlarla yansıtılırken, kadından yola çıkarak alt metinde toplumsal sisteme de inceden inceye bir eleştiri yöneltilmektedir.
***
“Sabahın Ucu, Sibel Cemali’nin hayatın nabzını yansıtan öykülerinden oluşuyor. Yaşama sevinciyle tutkulu bağlanışların buluştuğu noktada var ediyor öyküsünü Cemali. Zengin imgelemlerle ördüğü anlatımı dünle bugün arasında insanı var eden duygular sağanağında gezindiriyor. Yalın bir söyleyiş, içli anlatımıyla insana doğru yürüyor Cemali. Bazen buruk, bazen ezgin, bazen de hayatın gülümseyen yanlarına bakıyor. Oradan devşirdiklerini yaşanmışlığın diliyle duyarlıklı biçimde öyküleştiriyor. İnandırıcı bir o kadar da kendini okutan öyküler her biri. Zengin bir düş evreni içinde gezinmesi de bunun bir göstergesi. Gerçekliğin dilinden kopmadan, bir anın, bir durumun yansılarını dillendiriyor. İnsandan insana doğru yürüyüşün duyarlıklı sesiyle var ediyor öyküsünü.”  Feridun ANDAÇ
***
Sibel Cemali (1966) İlk-Ortaöğrenimini Büyükada ve Heybeliada'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünü 1989’da bitirdi. 1989-1992 yılları arasında Jeomorfoloji Yüksek Lisansını yaptı, aynı dönemde Fiziki Coğrafya Kürsüsünde Araştırma Görevlisi ve Tez Asistanlığı görevlerinde bulundu. Sonraki yıllarda üniversiteden ayrılarak çeşitli eğitim kurumlarında öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.
Sabahın Ucu ilk öykü kitabı olan yazar, çeşitli edebiyat atölyelerine ve seminerlerine de katıldı. Öyküleri ve metin çözümlemeleri yurt içi ve yurt dışında çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlandı.

3 yorum:

  1. Simdiye kadar okudugum en iyi öykü kitabi. Edebiyat dûnyamiz harika bir yazar kazandi diye düsünüyorum.

    Ressam Sevim Unal

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem bir eser. Kitabı elime aldığımda bir sayfa okuyup uyumayı düşünüyordum. Fakat öyküler o kadar etkiliki kitabı bitirene kadar bırakamadım.
    Bir sonraki eseri sabırsızlıkla bekleyeceğim.

    Merve Eldeniz

    YanıtlaSil
  3. Zaide Bakırcı3 Ocak 2012 06:30

    Yazar tüm öykülerinde duyguları derinlere inerek irdelemiş, karakterler tek tek çok canlı. Duygular ve karakterler oldukça uyumlu. Yani hiç birşey ayakta kalmamış. Veya hiç birşey ödünç durmuyor.
    Çok başarılı bir eser. Kehribar gibi damıtılarak oluşmuş gibi, tebrik ediyorum.

    Zaide Bakırcı

    YanıtlaSil