25 Kasım 2011 Cuma

ULUSLARARASI GAZETECİLER VE BASIN ÖRGÜTLERİNDEN AÇIKLAMA...


Uluslararası gazeteciler ve basın örgütleri,
cezaevindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi

          Aralarında Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türkiye Gazeteciler Sendikası, Alman DJV, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI),  Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Avrupa Gazeteciler Birliği’nin bulunduğu kuruluşlardan bir heyet, 22-24 Kasım günlerinde Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında, 64 gazetecinin hala cezaevinde bulunmasını kınadı.
        Heyet, Türkiye’deki basın camiasının. basın özgürlüğü ve cezaevindeki meslektaşlarının serbest bırakılması yolunda verdiği mücadelede artık güçlerini birleştiriyor olmasından etkilendi.
       Sorunun çözümü Türkiye’dedir. Uluslararası örgütlerin temsilcileri olarak meslektaşlarımızı güçlü bir şekilde destekliyor ve yetkililere basın özgürlüğü meselesiyle ilgili olarak onlarla görüşmeleri ve soruna demokratik çözüm bulunması çağrısında bulunuyoruz. Gözlemlediğimiz korku ve otosansüre son verilmelidir.
      Heyet üyeleri, Salı günü cezaevindeki 10 Türk gazetecinin davasının başladığı İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı’nın önündeki gösteriye katıldı. Çok sayıda polisin bulunduğu gösteri olaysız geçti.
     Buna karşın duruşmanın koşulları, gözlemcilerin derin endişe duymasına yol açtı. Bazı heyet üyelerinin iki saat kuyrukta bekledikten sonra ulaşabildiği aşırı dar ve çok kalabalık mahkeme salonunda gazetecilerin avukatları, taraflı olduğu gerekçesiyle üç yargıçtan biri için reddi hakim ve müvekkillerinin tahliyesi talebinde bulundu.
     Tahliye talebini reddeden mahkeme, davayı, bir üst mahkemenin reddi hakim talebiyle ilgili karar vermesi beklenen  26 Aralık’a erteledi.   
     Heyet üyeleri, Çarşamba günü tutuklu gazetecilerin aileleriyle görüştü. Durumla ilgili çeşitli ve dokunaklı ifadelerin ardından katılımcılar, aralarında, cezaevindeki gazetecilerin ailelerine yardım için bir örgüt kurulması, Türkiye’deki basın özgürlüğünün kötü durumundan haberdar olmayan yabancı gazeteciler için “bilgilendirme seti” ” oluşturulması ve genç Türk gazetecilerin adli davaları daha iyi yansıtması için eğitilmesinin de bulunduğu bir dizi tavsiyelerde bulundu.

                                  PARLAMENTODAKİ GÖRÜŞMELER

     Türk Adalet Bakanı’yla görüşme talebi kabul edilmeyen heyet, Perşembe günü Ankara’da Türk parlamentosundaki tüm siyasi partilerin meclis gruplarının başkanvekilleriyle görüştü.
     Üç muhalefet partisi, Türk parlamentosunda basın özgürlüğü konusunda genel görüşme açılması önerisine destek ve gazetecilerin duruşmalarına milletvekillerini gözlemci olarak yollama sözü verdi.
     İktidardaki AKP, ilk öneriyi ve gazetecilerle “diğer tutukluların” tutukluluk koşullarının izlenmesi imkanlarını “değerlendireceğini” açıkladı ve basın konularında gelecekte yapılacak düzenlemelerde STK’ları da sürece dahil etme sözü verdi.

      Uluslararası gazeteciler ve medya örgütleri:

- Avrupa’nın en çok sayıda tutuklu ve hükümlü gazetecisinin bulunduğu Türkiye’deki basın özgürlüğünün kötüleşen durumuna öfkesini ve endişesini yineler.

- Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu çerçevesinde gazeteciler hakkında açılan davaların düşürülmesi için yasa değişikliği talep eder.

- Cezaevindeki Türk gazetecilerin derhal serbest bırakılması talebini sürdürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder