6 Nisan 2012 Cuma

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER GÜNÜ...

                                           
                         TGC Hasan Fehmi Bey'i mezarı başında andı

         Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) öldürülen 64 gazeteciyi "6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü"nde düzenlediği törenle andı. Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olarak kabul edilen "Serbesti" Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi 6 Nisan 1909 gecesi Galata Köprüsü'nde öldürülmüştü. 
         Hasan Fehmi Bey’in ölümünün 103. yılında Çemberlitaş Divanyolu'ndaki 2. Sultan Mahmut Türbesi'nin bahçesinde bulunan mezarı başında düzenlenen anma törenine TGC Başkanı Orhan Erinç, Başkan Vekili Turgay Olcayto, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Zafer Atay ve Ahmet Özdemir ile üyeler katıldı. 
        Anma töreninde konuşan TGC Başkanı Erinç şöyle dedi:
“Serbesti Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi Efendi’yi silahlı saldırıda öldürülüşünün 103’üncü yıldönümünde ardından  öldürülen  63 gazeteci ile birlikte saygıyla anıyoruz. Hasan Fehmi  Efendi 6 Nisan 1909 günü öldürülen ilk Türk gazetecisidir. Öldürülen 64’üncü gazeteci de 19 Aralık 2009 kaybettiğimiz üyemiz Cihan Hayırsevener olmuştur. Yazdıklarından, düşüncelerinden rahatsızlık duyulan gazetecilerin  öldürülmesi, tarihe utanılacak olayların eklenmesine karşın bekleneni sağlayamamış, gazeteciler tüm tehditleri ciddiye almayarak görevlerini yapmayı sürdürmüşlerdir.
       Basın Tarihi’mizde 1992 yılı 14, l993 yılı da 9 gazeteci ile gazetecilerin mesleklerini yapmaktan silahla alıkonulduğu en acılı yıllar olmuştur. Ancak vardığımız noktada, gazetecilerin mesleklerini yapmaktan alıkonulduğu yeni uygulamalar gündeme gelmiştir. Daha 2004 yılında yani Türk Ceza Yasası ile Terörle Mücadele Yasası değişiklikleri sırasında Yönetim Kurulu’muzun uyarıları dikkate alınmadığı için gazetecilere terörist suçlaması yapılabilmesi çok kolaylaşmıştır. Tutuklanarak yargılandıkları için mesleklerini yapmaktan da men edilmiş 101 meslektaşımız vardır. Çok sayıda meslektaşımızın da siyasal yaklaşımları nedeniyle kalemleri ellerinden alınmış durumdadır.
      Yayın organları ve gazeteciler arasındaki ayrım ise çok partili dönemde örneği olmayan bir uygulamaya dönüşmüştür. Öldürülmeden de meslekten men edilen ya da oto sansüre zorlanan meslektaşlarımızın durumu, açıklamalara göre dünyada da kaygıyla izlenmektedir. Öldürülen meslektaşlarımızı saygıyla anıyor, mesleklerini yapmaktan alıkonulmuş meslektaşlarımıza da özlemlerimizi ve sevgilerimizi yolluyoruz.”
      Anmanın ardından saat 11.00'de "Öldürülen Gazeteciler Günü" nedeniyle TGC Basın Müzesi'nde bugüne kadar öldürülen gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı galeri ziyaret edildi.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder