11 Temmuz 2012 Çarşamba

BÂB-I ÂLİ'NİN ÇINARLARI ANLATIYOR...

                                        (Fotoğraf: S. Boyoğlu)

                         TGS'NİN ESKİ GENEL SEKRETERLERİNDEN 
                                              SEDAT AĞRALI:
                      "İLK TOPLU SÖZLEŞMEYİ MİLLİYET’TE YAPTIK"

        Sosyal konuları konuşmak üzere 1962 yılında Bülent Ecevit’i ziyaret ettim. Ziyarette işçi işveren ilişkilerini ele aldık. Kendisi de gazeteciydi. Gazetecilerin çalışma koşullarının ağırlığını ve koşulların düzeltilmesi konusunu konuştuk. Yine sekiz saatlik çalışma üzerinde olan çalışmalara mesai verilmesini, yıllık izinleri ve kıdem tazminatını konuştuk. Bu konuştuklarımız 212 Sayılı Yasa’nın başlangıcı olan konulardı…
        İstanbul Gazeteciler Sendikası yöneticisi olarak Ankara’ya sıkça gidip geliyordum. Milliyet gazetesinin Ankara Bürosu’na uğradığımda Ecevit’le karşılaşırdık. Kendisiyle dışarıda da buluşur, gazetecilerin sorunlarını konuşurduk.
        Daha sonra Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adını alan sendikanın genel sekreteri iken ilk toplu sözleşmeyi 1964 yılında Milliyet gazetesinde yaptık. Sözleşmeyi Ercüment Karacan’la birlikte imzaladık. Daha sonra Cumhuriyet’te Doğan Nadi ile Tercüman’da Kemal Ilıcak’la ardından Hürriyet gazetesinin sahibi Erol Simavi ile sözleşme imzaladık.
        Hayat Mecmuası, Anadolu Ajansı’nda da sözleşme yaptık. TGS Genel Sekreteri olduğum zaman toplam 9 gazete ile sözleşme imzaladık.
(Süleyman Boyoğlu)

1 yorum:

  1. Gerçek, doğru, dürüst bir gazeteciydi. Sedat ağabey, huzur evinde kimsesiz hayatını kaybetti.Boyle kıymetli insanlar el üstünde tutulması gerekirken bizim ülkemizde yalnızlığa terk ediliyor.

    YanıtlaSil