14 Aralık 2011 Çarşamba

BÂB-I ÂLİ'NİN ÇINARLARI ANLATIYOR...



                                                    (Fotoğraf: Süleyman Boyoğlu) 
                        
                                                       TANCAN BALTALI:                                        
       1973-74 yıllarında Tercüman gazetesinde çalışırken Kenan Akın’la Uganda’ya gittik. Suudi Arabistan’dan vize aldık. Çünkü Uganda’nın o zaman da şimdi de Türkiye’de konsoloslukları yoktu. Uganda’ya uçakla Kahire üzerinden gittik. Darbeyle iktidara gelen Uganda Devlet Başkanı İdi Amin’le röportaj yapmak istedik. Fakat İdi Amin’e ulaşamıyorduk, ulaşmak çok zordu.
       Orada Suudi Arabistan’ın Uganda’daki büyükelçisiyle tanıştık. Tanıştıran da Uganda’daki müftü oldu. Adam bize çok yardımcı oldu. Sonra müftü Uganda’nın Basın Yayın Genel Müdürlüğü ile kontak kurdu, gittik. Batı basınında İdi Amin hakkında abuk sabuk şeyler çıkıyordu. 15 gün kaldık. Müftü bizi Basın Yayın Genel Müdürü’yle buluşturdu. Basın Yayın Genel Müdürü bizden çekiniyordu. Çünkü bizim niyetimizi bilmiyor. İki tane Türk gazetecisi gelmiş haber yapmak istiyor. Adamcağız “Bakın dedi eğer ters bir yazı çıkarsa beni timsahlara atar” dedi. Adamı ikna edemedik, sonra müftü bize kefil oldu. Ardından Suudi Arabistan büyükelçisi kefil oldu. Sonra bizi Uganda’nın milli parkına gönderdiler, üç gün orada misafir ettiler. 
         Üç gün sonra Entebbe’ye gittik, İdi Amin bizi kabul etti. Görüştük. Dev gibi bir adamdı. Oturduğu masayı kaplıyordu. Korkmadık, ama heyecanlandık. Uganda’da o zaman Türkiye’yi kimse bilmiyordu. Biz “Müslüman’ız ” diye bizi kabul etti, yoksa kabul etmezdi. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen basın yayın genel müdürünün “Beni timsahlara atar” sözünü hiç unutamıyorum. (Süleyman Boyoğlu)

    Hikmet Andaç'ın Tancan Baltalı ve Kenan Akın'ın Uganda'ya gittikleri yıllarda SES
   dergisi için çizdiği İdi Amin karikatürü...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder