21 Aralık 2011 Çarşamba

BİR BELGESEL BİR GAZETECİ ÇAY VE SİMİT...

                                                          
                                                     (Fotoğraf: Süleyman Boyoğlu)
          
            Bâb-ı Âli News blog yazarı tarihçi Orhan Koloğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Beşiktaş Belediyesi’nin birlikte düzenlediği “Bir Belgesel Bir Gazeteci Çay ve Simit” etkinliğine katıldı. 
           Orhan Koloğlu, bu akşam Levent Kültür Merkezi’nde Lübnan’da 1975 yılında başlayan ve yıllarca süren iç savaşta kaçırılan insanların ailelerinin dramını anlatan “Melakı/Meleğin Kokusu” adlı 60 dakikalık belgesel film gösteriminin ardından bir konferans verdi.
           Koloğlu, 1970-71 yıllarında Lübnan’da Basın Ataşesi olarak görev yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:
           “1975 yılında başlayan kavganın kökeni nerede bilinmiyor. Yalnız toplumsal olaylar bir birikimin sonucudur. Birden bire bir düğmeye basınca olmuyor. Çıkarı olan ülkeler uzun yıllar misyoner okullarıyla Lübnan’da müthiş çalıştılar. Bir hazırlık sonucu Lübnan’da çatışma başladı.”
          Orhan Koloğlu, Beyrut’un yapısının uluslararası bir yapıyı yansıttığını vurgulayarak, “Bizim Osmanlı dönemindeki Galata-Pera’ya benzer. Orada Hıristiyanların Müslüman ismini alacak kadar bir kaynaşma vardı. Beyrut Osmanlı’yı da bölme merkezlerinden biri olmuştu. Savaş çıkana kadar Beyrut çok lüks bir yerdi. Ortadoğu’nun önemli ticaret merkezlerinden biriydi, birden bire yok edildi. Sıfıra indirildi” şeklinde konuştu.
           Belgesel filmin Arap dünyasının iç karmaşasını acayip bir şekilde yansıttığına işaret eden Koloğlu, Arap dünyasının kendi içindeki bunalımının “birbirini yeme bunalımı” olduğunu vurgulayarak, “Arap toplumu sömürgecilere oyuncak olan bir toplum… Bunu anlamak mümkün değil” dedi.
(S. Boyoğlu)
                                   Koloğlu, konferans sonrası arkadaşı,TGC üyesi Etem Çalışkan'la....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder