22 Aralık 2011 Perşembe

EN ÇOK İZLENEN DAVALAR...

Medya Takip Merkezi (MTM), yıl boyunca kamuoyunun pür dikkat izlediği davaları araştırarak, en çok iz bırakan davaları belirledi…

2011 yılında medyada sıklıkla yer alan davaları inceleyen MTM, yaptığı araştırmayla kamuoyunu en çok etkileyen davaların hangileri olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, yaklaşık 55 bin haberle basında en çok siyasi davalar konuşulurken, Ergenekon davası ise ilk sıraya yerleşti.

Türk kamuoyunun 2008 yılının yaz aylarında tanıştığı Ergenekon davası, o yıldan beri çeşitli dalgalar halinde günümüze kadar ulaşırken, 2011 yılının en fazla haber olan davası oldu. Geçen yılın Ekim ayında başlayan ve 2011 yılının Aralık ayı içinde sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilerek ertelenen KCK ise, medyada sıkça yansıma bulan bir diğer siyasi dava olarak kayda geçti.

2011yılının Mart ayında Şırnak’taki Nevruz kutlamaları sırasında polise tokat atan BDP’li vekil Sabahat Tuncel hakkında açılan davaya basının ilgisi yüksek oldu. Tuncel, geçtiğimiz günlerde mahkeme tarafından suçlu bulunarak 10 TL para cezasına çarptırılmıştı.

Kadın cinayetleri gündemden eksik olmadı...
Araştırmayı değerlendiren MTM Genel Müdürü Halef R.Vayıs, “Yılın geneline baktığımızda davalar, medyada sıkça yer alarak her zaman gündemde kaldılar. Dava konularında çokça öne çıkan konulardan biri cinayet, özellikle kadın cinayetleri olunca, insan ister istemez ürperiyor” dedi.

Vayıs sözlerini, “Futbolda yaşanan şike konusu, futbol dünyasını allak bullak ederken; reyting ölçümlerinde usulsüzlük yapıldığına dair iddialar üzerine başlatılan soruşturma ise, reklam dünyasını altüst etti” diye sürdürdü.

Rapora göre, 2011 yılı Kasım ayı içerisinde karara bağlanan Münevver Karabulut cinayeti davası ile ilgili haberler, kadın cinayeti davalarının yüzde 7’sini oluşturdu. Kadın cinayeti davalarından medyada geniş yankı bulan bir diğeri ise, Ayşe Paşalı davasıydı.

Tecavüz konusu, 2011 yılının basında en çok yansıma bulan bir diğer dava konusuydu. N.Ç. davası, medyada en fazla yer bulan tecavüz davalarından biri olurken, mahkemenin aldığı karar nedeniyle kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

Futbolda şike davası bomba tesiri yaptı…

Medya Takip Merkezi’nin aynı araştırma raporuna göre yolsuzluk davaları, 2011 yılının gündeminden düşmedi. Medyanın en çok takip ettiği yolsuzluk davalarının başında ise, “futbolda şike” davası geldi. Yaz aylarında başlayan soruşturma ile pek çok futbol yöneticisi ve oyuncusunun gözaltına alındığı şike iddianamesi ile ilgili haberler, başladığı tarihten bugüne kadar toplamda 7 bin 562 gazete sayfası büyüklüğünde bir alan kapladı.

Yolsuzluk kapsamında öne çıkan bir başka dava ise Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile ilgiliydi. Başlatıldığı 2008 yılından beri medya gündeminde geniş yansıma bulan dava, 2011 yılının da önemli davalarından biriydi.

Acun boşanmayla da gündemde…

Araştırmaya göre, 2011 yılında gündemde sıklıkla kalan bir başka dava konusu ise boşanma oldu. Boşanma davaları konusu, yazılı basında 14 bini aşkın haber/yazı ile yansıma bulurken, sonradan boşanmaktan vazgeçen Zeynep ve Acun Ilıcalı davası, medyada sıkça yer buldu.

Şahnaz Çakıralp ve İvana Sert gibi isimler de 2011 yılında boşanma davaları ile gündeme geldiler.


Dava Adı
Haber Adedi
Ergenekon Davası
38.263
Futbolda Şike Davası
24.194
KCK Davası
13.885
Hrant Dink Cinayet Davası
6.464
Madımak Davası
1.320
Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yolsuzluk Davası
1.013
Ayşe Paşalı Cinayet Davası
790
Münevver Karabulut Cinayet Davası
551
Parti Kapatma Davası
486
BDP/Polise Tokat Davası
382
Reyting Davası
213
Erol Köse Tazminat Davaları
145
Michael Jackson Cinayet Davası
130
Şahnaz Çakıralp Boşanma Davası
62
N.Ç. Davası
55
Kaynak: MTM Medya Takip Merkezi'nin 1800’i aşkın gazete ve dergide yaptığı inceleme sonuçlarından derlenmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder