1 Mart 2012 Perşembe

BÂB-I ALİ'NİN ÇINÂRLARI ANLATIYOR...

                                    
                                                     (Fotoğraf: Süleyman Boyoğlu)

                                               TANCAN BALTALI:
        "GİTTİĞİM ÜLKELERİN LİDERLERİNİN HEPSİ DEVRİLDİ"

        TGC üyesi ve eski Tercüman gazetesi foto muhabirlerinden Tancan Baltalı, çoğunlukla  Tercüman gazetesi yazarı Kenan Akın’la dış ülkelere yaptıkları ziyaret sonrası, hiç devrilmeyecekmiş gibi gözüken o ülkenin liderinin nasıl devrildiğini anlattı:

       “Libya’ya Tercüman gazetesinden Kenan Akın’la iki defa gittim. Bir kez röportaj, bir kez de ‘halk kongresi’ için gittik. İkisine de devlet misafiri olarak gittik. İlk gidişimizde Callud başbakandı. İkinci gidişimizde Fizan’da ‘halk kongresi’ oldu. İlk defa olan bu toplantıya Libya Lideri Muammer Kaddafi, Küba lideri Fidel Castro, Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat da gelmişti.
      İlk gittiğimizde Türk şirketlerini ve Libya’yı tanıttık. Libya o zaman yeni yeni gelişiyordu. Türk firmaları Libya’da müteahhitlik işleri almıştı. O zaman başta liman işleri olmak üzere önemli işler gerçekleştiren Türklere hayranlık duyuyorlardı.
      Bir iki defa çadırda Libya lideri Muammer Kaddafi’yi gördük. Libya’da Kaddafi’i ile ne zaman görüşeceğinizi bilemezsiniz, bir anda sizi kaldığınız yerden gelip alırlar, götürürler.
      Sonra iki defa arkadaşlarımın daveti üzerine Tahran’a gittim. İran’a gidişim gezi amaçlıydı. İki gezimde de Şah Rıza Pehlevi vardı.
      Uganda’ya da gittim. Kenan Akın’la Uganda lideri İdi İdi Amin’le röportaj yaptık.
      Sonra iki defa de Irak’a gittim. Birinde rahmetli Behçet Akdoğan vardı, ikincisinde Behçet Akdoğan’ın abisi Lütfü Akdoğan vardı. Lütfü Akdoğan Arap dünyasında tanınan bir isimdi. Burada bakanlar seviyesinde çeşitli röportajlar yaptık. Ama Irak’ın o zamanki lideri Saddam Hüseyin’i göremedik.
     Çavuşesku döneminde Romanya’ya da gittik. Gezimiz turistik bir geziydi. Muazzam bir ülke idi. Romanya lideri Nikolay Çavuşesku ülkesinde çok seviliyordu, devrilebileceğine ihtimal vermiyordum. Bizim ülkede bile hayranlık duyulan bir liderdi.
      Mısır’a da iki defa gittim. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’ti. Bu ülkeye de Kenan Akın’la gittik.
     Sonuç olarak, gittiğim tüm bu ülkelerin liderleri bir şekilde devrildi. Oysa gittiğimiz dönemlerde gördüğüm bu liderler halklarının sevgilerini kazanan insanlardı. O güzel günlerini görünce böyle gitmelerine şaşırdım.
     Bu eski hatıralarımı anlatınca eşim bile ‘Seninle bir yere artık gitmem. Gittiğin her yerin liderlerini düşürüyorsun’ diye espri yapıyor.”
(Süleyman Boyoğlu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder