8 Mart 2020 Pazar

DATÇA'DA KADINLAR YÜRÜDÜ...

              Datça'da “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinliği Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği (PSAKD) binasında yapılan sabah kahvaltısıyla başladı. Kadınlar, daha sonra Atatürk Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar “Susma Korkma İtaat Etme”, “Kadınlara Özgürlük”, "Ar Benim Namus Benim Kahyam mısın Sen Benim?”, "Aş mı Verdin? İş mi Verdin? Üç Çocuğu Ne İstersin?", "Kadın Kadındır Çiçek Babandır" şeklinde sloganlar atarak ve çeşitli dövizler taşıyarak yürüdüler.
              Meydanda basın açıklaması yapan Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı avukat Gülhan Keleş, “Biz kadınlar hayatın her alanında eşit olmak ve eşit söz sahibi olmanın yanı sıra, en temel hak olan; yaşam hakkımızı savunmak için tüm dünyada mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi.
              Avukat Keleş, Türkiye’de her gün en az üç kadının öldürülmesi gerçeğinin içlerini yaktığını, buna neden olan şiddetin kaynağının, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve o yönde uygulanan politikalar olduğunu vurguladı.
             Muğla ilinde kadına yönelik şiddetin ülke genelinde ilk beş il arasında yer aldığına dikkat çeken Gülhan Keleş, şunları kaydetti:
           “Uluslararası alanda imzalanan başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere, iç hukuktaki ana mevzuat olan 6284 sayılı kanun hükümleri, istisnasız keyfi muameleye tabi olmadan uygulanmak zorundadır.
            İstanbul Sözleşmesi gereği imzacı devletler, devlet kurumları ve yerel yönetimler toplumsal cinsiyete duyarlı, kapsayıcı ve eş güdümlü politikalar uygulayarak, kadın erkek eşitliğini sağlayabilir.
          Bu nedenle Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, yerel yönetimlere diyoruz ki; Muğla ilinin her ilçesinde Kent Konseyi Kadın Meclisleri kurulsun. Her ilçesinde cinsel taciz ve saldırıya karşı destek birim merkezleri, 7/24 saat faaliyet gösteren Alo Şiddet Hattı kurulsun.
          6284 sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi her ilçede yerel yönetimler tarafından etkin bir şekilde uygulansın.”
          Etkinlik daha sonra söz alan kadınların şiir okumaları ve konuşmalarıyla sona erdi. 
          Bu arada, Muğla Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle PTT binası önünde iki kamyonla getirdiği çiçek saksılarını kadınlara ve yurttaşlara ücretsiz dağıttı.






                         (Yazı ve Fotoğraflar: Süleyman Boyoğlu)
     


          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder