1 Mayıs 2012 Salı

1 MAYIS İSTANBUL'DA ÇOŞKUYLA KUTLANDI...

                                     
                                              (Fotoğraflar: Süleyman Boyoğlu)


           DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği'nin İstanbul'da ortaklaşa düzenlediği "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" Taksim Meydanı'nda törenle kutlandı. 
           The Marmara Oteli'nin önünde kurulan platformun iki yanına Türkçe ve Kürtçe "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartların asıldığı görüldü. Tören Mecidiyeköy, Şişhane ve Beşiktaş yönünden gelen grupların alanda yerlerini almalarıyla başladı. Etkinliği sanatçılar Aslı Öngören ve Levent Üzümcü sundu. Platformun üzerinde Yedi dilde dilde "1 Mayıs" yazılı pankart ve döviz dikkat çekti. 
           DİSK Genel Başkanı Erol Ekici törende yaptığı konuşmada, çetin bir kavganın kendilerini beklediğini vurgulayarak, "Onlardan ne özür dileyeceğiz, ne de demokrasi dileneceğiz. Onlar engelleyecek, biz engelleri aşacağız. Onlar baskı uygulayacak biz yılmadan direneceğiz" dedi. 


                 "HALKA KARŞI SALDIRILAR BİTMİYOR"


           Kentsel Dönüşüm Projesi'ne de değinen Ekici, "Ne sermayenin, ne emperyalistlerin, ne de hükümetin halka karşı saldırıları bitmiyor, hatta bu rollerini öylesine benimsemişler ki Orta Doğu'da taşeronluğunu üstlenmek için başta Suriye olmak üzere, komşularımızla emperyalizmin çıkarları için savaşa çekinmiyorlar. Bu Osmanlı hayranları, bu sömürücüler, Cumhuriyetçileri neoliberal rüzgarların esintisiyle kasalarını şişirip, Selçuklu politikaları ile Orta Doğu sultanlığına soyunuyorlar" diye konuştu. 


                 "GEÇEN AY 59 İŞÇİ KARDEŞİMİZ ÖLDÜ"


          KESK Başkanı Lami Özgen de ulusal istihdam stratejisi ile kıdem tazminatına göz diken, istihdam büroları ile işçileri kiralayan, bölgesel asgari ücret ile Kürt işçileri ucuz iş gücü olarak gören zihniyete karış güçleri birleştirmenin bir zorunluluk olduğunu savundu. Özgen, yıllardır sürdürülen özelleştirme ve taşeronlaşma ile iş cinayetlerinin arttığına dikkat çekerek, "Sadece geçen ay 59 işçi kardeşimiz iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti" diye konuştu. Taksim Meydanı'nda 35 yıl önce onlarca insanın katledildiğini, bugüne kadar olayın faillerinin bulunmadığını vurgulayarak, "Bir kez daha tekrar ediyoruz. 1 Mayıs 1977'nin failleri bulunmalı. Hak ettikleri hesap sorulmalıdır" şeklinde konuştu. 
         Gazetecilere Özgürlük Platformu adına konuşan Rabia Özkaraca ise 1 Mayıs'ların tüm sorunları dile getirme günü olduğuna işaret etti. 
         Törene TGC önceki başkanlarından Nail Güreli, TGS Başkanı Ercan İpekçi, gazeteci Nedim Şener, Ahmet Şık, Devrimci Karargah Davası'ndan dün tahliye edilen gazeteci Baha Okar ve eşi Suzan Okar ile çok sayıda gazeteci   katıldı. 
         Bazı siyasi partilerin temsilcileri ile bir grup Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş taraftarının da renk kattığı kutlamalara Fatih'ten kendilerini "Anti-kapitalist Müslüman Gençler" olarak niteleyen bir grup da katıldı. 
         1 Mayıs törenleri Grup Yorum'un konseriyle sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder