6 Mayıs 2012 Pazar

3 FİDAN ANILDI...





       68 kuşağının liderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idamlarının 40. yılında Ankara ve İstanbul'da bir dizi etkinlikle anıldı. Ankara-Karşıyaka'daki "Üç Fidan"ın mezarı başındaki anma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.
       İstanbul'daki ilk tören 68'ler Birliği Vakfı ile 78'liler Girişimi üyelerinin katılımıyla Dolmabahçe Rıhtımı'nda öğlen saatlerinde gerçekleştirildi. Üzerinde "Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye", "Deniz, Yusuf, İnan Savaşa Devam" yazılı pankartlar taşıyan grup, zaman zaman "Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi", "Faşizme Karşı Omuz Omuza" sloganları attı. 
      Samsun Sanat Tiyatrosu'ndan bir sanatçı da üzerinde Deniz Gezmiş'in parkasının bir benzeri ile tiyatroya ait otobüsün üstünde "Aşk Olsun Sana Çocuk" adlı oyundan bir bölüm sundu. 
      68'liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, anmada yaptığı açıklamada, aradan 40 yıl geçmesine karşın yitirdikleri yoldaşlarının fiziksel varlıkları olmasa da onların düşünce ve inançlarının, bütün canlılığıyla halkın bağrında bayraklaşarak yaşadığını söyledi.
      78'liler Grişimi İstanbul Temsilcisi Yunus Bircan ise Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bıraktığı mirasın, halk için devrimcilik olduğunu dile getirdi. Etkinlik, Deniz Gezmiş ve arkadaşları anısına İstanbul Boğazı'na karanfillerin atılmasıyla sona erdi.
       Üç Fidan, öğleden sonra da Galatasaray Lisesi önünde toplanan EMEP, BDP ve sol gruplar tarafından anıldı. Partililer ve gruplar İstiklal Caddesi'nden çeşitli sloganlar atarak, Taksim Meydanı'na geldiler. Buradan da Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Amerikan 6. Filo askerlerini denize attıkları Dolmabahçe Rıhtımı'na yürüdüler. Rıhtımda öldürülen devrimciler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Konuşmaların ardından gruplar sessizce dağıldı.
(Fotoğraflar: Süleyman Boyoğlu)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder