29 Haziran 2012 Cuma

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ...


       93 meslek örgütünce oluşturulan Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun (GÖP) düzenlediği “Zindanlar Boşalsın-Gazetecilere Özgürlük Yürüyüşü” bu akşam İstanbul’da yapıldı. Tünel’den başlayan yürüyüş Taksim Meydanı’nda sona erdi.
        Burada basın açıklamasını okuyan GÖP Dönem Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, “2009 yılının başından bu yana, basın özgürlüğü ihlallerini düzenli olarak takip ediyoruz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Giderek vahim bir hal alan bu utanç tablosunu yurt içinde ve dışında tüm yetkililerin dikkatine sunuyoruz” dedi.
         İpekçi, KESK’e, Atılım ve Etkin Haber Ajansı işyerlerine yönelik baskın, gözaltı ve tutuklamaları kınadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
         “Başbakanın, sadece gazetecilere değil, toplumun tüm kesimlerinin boynuna tasma, ellerine kelepçe takma niyetini reddediyoruz!
          İktidar temsilcilerinin bu üsluplarını değiştirmesi; baskıcı, faşizan yöntemlerden vazgeçmemesi; her hafta yeni bir gazetecinin, aydının, yazarın, sendikacının gözaltına alınması; basın kuruluşlarına yönelik polis baskınlarının sona ermemesi; bu hükümetin, ülkedeki tutuklu gazeteciler, basın ve ifade özgürlüğü sorununa köklü bir çözüm arama niyetinde olmadığının da işaretlerini veriyor.
          Siyasi iktidarın temsilcileri, hapisteki gazetecileri ‘terörist’ olmakla suçlayadursun, bizler, GÖP çatısı altında buluşan 93 meslek örgütü olarak, Çağlayan’daki Adliye Sarayı’nın önünde 5 Haziran’dan 28 Haziran’a kadar hafta içi tam 18 gün boyunca meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyetlerinin yargılandığına tanıklık yaptık. 18 gün boyunca 91 meslektaşımızın adını andık, gazeteciliğini anlattık, iddianamelerdeki gülünç suçlamaları deşifre ettik.
           Bizim tespitlerimize göre en az 90 gazeteci cezaevinde. Bu meslektaşlarımızın 11’i hükümlü, 79’u tutukludur. Cezaevindeki gazetecilerin 20’si ise kadındır.
           Gazetecilerde burada, onların örgütleri de burada! Gazetecilik faaliyetlerimizin arkasında bir örgüt arıyorsanız, o örgütlerin hepsi burada, bu meydanda… Bizi başka yerde aramayın!”
Yürüyüşe Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, BDP Milletvekili Sabahat Tuncel, Hava-İş Sendikası    Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türk-İş Birinci Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, yayıncı Ragıp Zarakolu, gazeteci-yazar Ahmet Şık, Şükran Soner, sanatçı Nur Süer, Şevval Sam, Elif Ilgaz olmak üzere çok sayıda gazeteci, sendikacı ve sanatçı katılarak, destek verdi. (Fotoğraflar: Süleyman Boyoğlu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder