17 Ocak 2014 Cuma

GEZİ DİRENİŞİ'NE ÖDÜL...

       SODEV İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü 
                                             “Gezi Direnişi”ne…

Sevim ERTEMUR

         20. kuruluş yıldönümünü kutlayan Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) 2001 yılından bu yana her yıl verdiği  “İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma” ödülüne bu yıl “Gezi Direnişi”ni değer buldu. Ödül, 17 Ocak günü Taksim Hill Oteli’nde düzenlenen törenle tüm Gezi eylemcileri adına Taksim Dayanışması temsilcisi ve aynı zamanda Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı olan Tayfun Kahraman’a verildi.
         CHP milletvekiller Süleyman Çelebi, Haluk Eyidoğan, Gökmen Kadir Öğüt, sanatçı Sadık Gürbüz, Rahmi Saltuk, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'nın da katıldığı ödül töreninde konuşan SODEV Başkanı Erol Kızılelma, Türkiye’de sivil toplum kuruluşu olmanın çok zor olduğunu ifade etti. Her yıl insan hakları, demokrasi, barış ve dayanışma alanlarında olağanüstü başarı kaydetmiş ve örnek oluşturabilecek çabalar göstermiş kişi veya kuruma “SODEV ödülü”nü verdiklerini anlatan Kızılelma, 2013 yılına  “Gezi direnişi” olaylarının damgasını vurduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:
         “Gezi direnişi, Türkiye’nin orta ve uzun dönemde artık geriye gitmeyeceğinin, ileriye yöneleceğinin en belirgin göstergesi olmuştur. Gezi öncesine göre hepimiz daha umutluyuz. Bize bu umudu armağan eden Gezi direnişçilerini de, onları ‘çapulcu’ diye niteleyenleri de tarih unutmayacaktır.
          Direniş sırasında yitirdiğimiz Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Mehmet Ayvalıtaş aramızda yoktur. Onların anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.  Aylardır yaşam savaşı veren Berkin Elvan'a 'haydi uyan artık çocuk... daha güzel günler göreceğiz' diyoruz. Ve de gösteriler sırasında yaralanmış, gözlerini kaybetmiş, kalıcı ruh ve beden hasarı görmüş tüm yurttaşlarımıza saygı ve minnetlerimizi sunuyoruz. Bu ödül yitirdiklerimizin anısına armağan olsun.”
          Sık sık “Her yer Gezi, her yer Taksim” sloganının atıldığı törende EMEP Genel Başkanı Gürkan'dan ödülünü tüm Gezi direnişçileri adına alan Taksim Dayanışması temsilci Tayfun Kahraman da, “Ödülü, bu direnişte hayatını kaybeden, demokrasi şehitleri gençlerimiz adına alıyorum. Onlar adına bu ödülü almaktan gurur duyuyorum” dedi. Kahraman, “Hepimiz 31 Mayıs’tan sonra umut doluyuz. Üzerimize çökmüş olan karabulutlar milyonların sokağa çıkmasıyla dağıldı. Gezi mücadelesi 31 Mayıs’tan sonra kentine, ağacına sahip çıkanların mücadelesi haline geldi” diye konuştu.
          Daha önce SODEV ödülü verilenler: Yücel Sayman (2001), Handan İpekçi (2002), Barış Girişimi (2003), 78’liler Girişimi (2004), Türkan Saylan (2005), KA-MER (2006), Kazım Genç (2007), Mehmet Tursun ve Tek Gıda İş Sendikası (2208), DİSK ve KESK (2009), Toplumsal Bellek Platformu (2010), Ahmet Şık (2011), Cumartesi Anneleri (2012).
                                                  (Fotoğraflar: Süleyman Boyoğlu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder